Indtast din registrerede e-mail:
Indtast ny adgangskode:

Umove vinder Sønderborg trafikken

Pressemeddelelse 14. september 2016


Sønderborg får 39 busser på ren gas i 2017​

Ingen forurening. Mindre støj. Selskabet Umove har vundet udbuddet om kørsel i hele Sønderborg Kommune. Fra sommeren 2017 betyder det, at alle busser kører på gas.


Det er et år siden, at Sønderborg Kommune lavede en aftale med Sydtrafik: Fra sommeren 2017 skal den kollektive trafik drives CO2-neutralt. Nu er aftalen ført ud i livet, og det vækker glæde i kommunen:

"Omstillingen af den offentlige transport til biogas er et skridt på vej mod Sønderborgs vision om at være CO2-neutralt i 2029. Vi fjerner med ét slag vores bussers udledning af CO2. Vi går fra 2.700 tons CO2 til et rundt nul,” siger Frode Sørensen, formand for teknik- og miljøudvalget i Sønderborg Kommune:

”Når Umove begynder at køre busserne betyder det også, at det bliver muligt for passagererne at medbringe cykler i alle busserne. Det var et stort ønske fra borgerne.”

Sønderborg Kommune vurderer, at pladsen til 4 cykler i alle busser kan få endnu flere til at kombinere cykel og bus.

Målrettet efter grøn drift 

Sydtrafik, som udbyder kørslen, er også godt tilfredse med resultatet af udbuddet, som blev vundet af Umove. De overtager kørslen fra Tide Bus Danmark.

”Aftalen kommer både miljøet og kunderne til gavn. Vi kører klimavenligt, og vi giver vores passagerer nogle støjsvage busser, ” siger Lars Berg, direktør i Sydtrafik:

”Det er i fuld overensstemmelse med Sydtrafiks strategi, at vi nedsætter vores miljøaftryk. I Sønderborg bruger vi landbrugets gylle og industriens affaldsprodukter til at drive busserne. Samtidig får vi en sikker og støjsvag løsning for vores passagerer. ” 

Busserne skal tanke i Ragebøl 

Sønderborgs nye gasbusser kører på certificeret biogas. Busserne kommer til at tanke på et tankanlæg på Rønsdam i Ragebøl, samt på et lille anlæg i Nordborg. Sønderborg er den første kommune i Sydtrafiks område, der flytter alt kollektiv bustrafik over på anden drivkraft end diesel.

Det er firmaet Nature Energy, som står for leveringen af biogas, mens busselskabet Umove kører busserne. Det er Sydtrafik, der udbyder kørslen i Sønderborg Kommune. Udover Sønderborg har bybusserne i Fredericia allerede gode erfaringer med biogas.

Fakta: Værd at vide om biogas

Biogas er en gas, der produceres i en biologisk forgæringsproces, hvor biomasse som gylle, grønt affald og industriaffald forgæres. Biogassen renses og bliver ligeså ren som naturgas. Den kan herefter bruges til at drive blandt andet busserne i Sønderborg.

Omlægningen fra 1 million liter diesel til biogas reducerer udledningen fra kommunens busser fra cirka 2.700 tons CO2 til nul. Vejtransport i Sønderborg Kommune står for 27 procent af den samlede udledning af CO2 i kommunen.

Kontakt Sydtrafik: 

Jesper Lunau, presseansvarlig i Sydtrafik, jlu@sydtrafik.dk, 2136 2877 eller Kontakt Sønderborg Kommune: Frode Sørensen, formand for teknik- og miljøudvalget i Sønderborg Kommune, fsor@sonderborg.dk, 2790 3712


Sydtrafik vil være et kunde-, markeds- og samarbejdsorienteret trafikselskab, der drives omkostningseffektivt med høj produktivitet og

med fokus på innovation og udvikling. Sydtrafik kører årligt med 21 millioner passagerer i den jyske del af Region Syddanmark. Spørger

man passagerne, så var 89% tilfredse eller meget tilfredse med deres bustur i 2015(analysebureauet Wilke).

Busser i hele Danmark​

10-08-2022
Indbydelse til reception
Umove A/S får ny CEO
Læs hele nyheden »
08-08-2022
Umove A/S vinder igen stort i Movia A21 udbud
95 nye busser til StorKøbenhavn
Læs hele nyheden »
01-08-2022
Ny CEO hos Umove A/S
Ny CEO Annelise Arboe Sommer
Læs hele nyheden »

Kontakt os​

​Farverland 7

2600 Glostrup

Telefon: 43 47 02 07